Gellerup Sommerhøjskole - 3. til 9. juli 2022

Dage
Timer
Minutter
Sekunder

Ønsker du at søge en plads på Gellerup Sommerhøjskole 2022

Tag med på den allerførste rejse

Skal du være med, når vi inviterer indenfor til det første sommerkursus på Gellerup Højskole nogensinde? 

Sommerhøjskolen er for dig, der har en opdagelsesrejsende i maven. Dig, der drømmer om at blive skarp på en faglighed. Dig, der vil være med til at udvikle idéer og finde på løsninger sammen med andre.

Hvad enten du har svært ved at sidde stille til lyden af lækre beats, eller du bliver blæst bagover af byrumsarkitektur og design, eller du drømmer om at lave en fed reportage fra dit lokalområde – så er der helt sikkert noget for dig på sommerhøjskolen. 

Måske er kurset for dig, der allerede har været på højskole – eller dig, som vil prøve noget helt nyt. Gellerup Højskole er et levende hus for alle unge mellem 18 og 30 år, som ønsker at være med til at skabe indtryk, der sætter aftryk.

I løbet af ugen møder vi hinanden gennem linjefag, fælles måltider, foredrag, debat, poesi, fodbold, brætspil, musik, grillaftener og meget mere. Samtidig stifter vi bekendtskab med lokale ildsjæle og aktører i Gellerup.

På Gellerup Højskole tror vi på, at dannelse og bæredygtige fællesskaber opstår gennem medansvar og medforfatterskab. Vi udfordrer det, vi tror, vi allerede ved – sammen. Og med dygtige og engagerede undervisere er du garanteret en uge med perspektivrig læring, spændende aktiviteter og nye venskaber.

Her kan du læse om de tre linjefag, du kan vælge mellem på Gellerup Højskoles allerførste sommerkursus:

LINJEFAG

MUSIKMASKINEN – rundt om musikken

Fra kælderværelset til Spotify – det er faktisk slet ikke så svært at lave et hit. Det svære er at bryde igennem lydmuren. For musik uden publikum er altså ikke så fedt. Musikken skal ud, budskabet skal frem! 

I Musikmaskinen skal vi arbejde med alt det, der sker rundt om selve musikken: Management, booking, produktion og meget mere. Vi laver vores egne hits og får besøg af prominente sangskrivere, producere, managere og ikke mindst Rap Akademiet i Gellerup.  

Musik er liv og fællesskab, men musik er også en industri. Musikhits sælges som varer, og artister er reklamesøjler. Rundt om dette er der forskellige apparater, der sørger for udbredelsen, men i skabelsesprocessen er der også et maskinrum, der skærer sangene til og arbejder ud fra skabeloner. Her handler det i høj grad om produktion og genbrug (remix). 

Musikmaskinen er for dig, der elsker musik, men ikke nødvendigvis spiller et instrument. Måske drømmer du om at arbejde med music management, festivaller eller booking.

BYLABORATORIET – fremtidens by

I 2050 bor to-tredjedele af den danske befolkning i byer, og alle mennesker har et forhold til byen. Derfor er det vigtigt at forstå den. 

For hvad er en by egentlig? Hvem bestemmer, hvordan byen skal se ud, hvem der må bo der – og hvilke funktioner den skal have? En by kan være levende og byde sig til, men byen kan også være begrænsende eller utryg. 

I Bylaboratoriet skal vi undersøge byens udvikling, muligheder og benspænd – og tale med dem, der bor midt i den. Vi skal på byvandring i Gellerup. Vi skal bygge modeller og tegne. Vi skal diskutere sammenhængen mellem demokrati, byudvikling og det gode liv. Og så får vi besøg af arkitekter og byudviklere, der er med til at forme fremtidens by. 

Faget er for dig, der drømmer om at forstå samfundet bedre og vil med i et laboratorium, hvor vi undersøger, hvordan byen bliver den bedst mulige ramme for menneskers liv.

MEDIELANDSKABET – den stærke fortælling

Døgnet rundt rapporterer journalister og medier om begivenheder fra hele verden – og med vores mobiltelefoner kan vi selv dokumentere alting omkring os. 

Men hvad vil det sige at dække en god historie? Hvordan laver man en fed reportage med dybde og humor? Hvem skal man snakke med og interviewe, når man skal producere radio eller tv om vigtige ting, der sker lige uden for ens dør?

Medielandskabet er for dig, der gerne vil være med til at skabe levende historier fra lokalområdet. Med afsæt i journalistikken og særligt reportagegenren går vi på opdagelse blandt de mennesker, der omgiver os. Hvordan ser verden ud gennem deres øjne, når det gælder drømme, håb, kærlighed og sorg? Hvordan formidler vi det videre til andre gennem ord, lyd og billeder? 

Undervejs i Medielandskabet får vi besøg af journalister og lokale mediefolk, blandt andet Gellerup Live, som giver tips og tricks til at kunne fortælle stærke historier fra virkeligheden.

MØD UNDERVISERNE

Kasper Brinck

Jeg er uddannet cand.mag. i Æstetik og Kultur på Aarhus Universitet og har spillet, skrevet og produceret musik, siden jeg var ganske lille. Jeg har studeret og arbejdet med filmmusik, haft mit eget – og arbejdet på et større – pladeselskab, og jeg elsker at undervise i at skabe musik sammen.

Jeg har været højskolelærer på Silkeborg Højskole i fem år, hvor jeg underviste i sammenspil, lydlab og kommunikation, og så har jeg haft et enkelt år som lyd- og filmmusiklærer på Den Europæiske Filmhøjskole. Min kærlighed til højskole spirer som vilde sommerfugle i maven, når jeg ser frem mod en uges sommerhøjskole i Gellerup. 

Jeg elsker god filmlyd og -musik. Min guilty pleasure er at høre Bryan Adams HØJT i bilen. Jeg er fodboldnørd, Celta Vigo-fan og spiller en habil central midt – også når jeg træner U11. Jeg har rejst en del i Cuba og New Orleans og er meget inspireret af andres måder at være sammen om musikken på. Jeg har tre søde børn og bor lige om hjørnet fra den kommende Gellerup Højskole!

 

Sofie Buch Hoyer

Jeg er uddannet journalist fra Journalisthøjskolen i Aarhus og har rejst rundt i verden – blandt andet i Rusland, Kina og Japan – og interviewet unge om deres syn på demokrati, frihed og fællesskab til medier som Politiken, TV 2 Nyhederne og CNN International.

For tiden er jeg ansvarshavende redaktør på Højskolebladet, og jeg har løbende undervist i journalistik på forskellige højskoler, herunder Roskilde Festival Højskole, som jeg var med til at starte i 2019. For mig handler dét at være på højskole om at leve og lære på tværs af skel og holdninger.

Når jeg ikke beskæftiger mig med medier og journalistik, elsker jeg at tackle igennem på en fodboldbane (jeg har tidligere spillet i 1. division for Vejlby IK), tage på eventyr i havkajak – eller fortolke højskolesange på min guitar.

Tidligere i år stod jeg på scenen på Teatret Svalegangen i Aarhus, hvor jeg spillede journalist i en forestilling om dansk politik. Godt nok havde jeg teaterfag, dengang jeg selv gik på højskole, men jeg anede ikke, at jeg ville få brug for skuespilteknikkerne ti år senere!

Niels Wilken S. Pedersen

Jeg er uddannet byplanlægger fra Roskilde Universitet og har arbejdet med byudvikling og rådgivning. Jeg har hjulpet borgere, politikere og fonde i hele landet med ét mål for øje – at få by og land til at danne de bedste rammer om menneskers liv.

Lige nu arbejder jeg på Rødding Højskole, hvor jeg løbende har undervist og lavet kurser i de seneste 14 år, og i 2021 var jeg med til at starte Gram Højskole. For mig er det vigtigste ved højskolen, at der er plads til at stille spørgsmålstegn sammen – også selvom vi tror, vi allerede har svaret.

Når jeg skal koble fra, elsker jeg at smøge ærmerne op og lave mad. Jeg har tidligere arbejdet som kok, og for mig er der ikke noget bedre end at gå i køkkenet og nyde mad med familie og venner. 

Fra 2015-2017 var jeg med til at lave Maratonsang i København, hvor Højskolesangbogen bliver sunget fra ende til anden fra tidlig morgen til sen aften på årets lyseste dag. Det havde jeg ikke troet, jeg skulle være med til at arrangere, dengang jeg selv gik på højskole.

Faktaboks 

Hvornår: Den 3. – 9. juli 2022. Hvor: Gudrunsvej 82, 8220 Brabrand. Hvem: Alle mellem 18-30 år. 

Pris: Gratis – Depositum 1500 kr. Som betales tilbage ved fremmøde. Dækker: kost, logi og kursusuge. 

Tilmeldingsfrist: Vi modtager ansøgninger til og med søndag den 26/6 (uge 25). Der er kun 30 kursistpladser på denne første kursus uge.

Hvis du har spørgsmål skal du skrive til: post@gelleruphojskole.dk

Hvad skal jeg gøre for at tilmelde mig?

Holdet bag
Gellerup Sommerhøjskole

Gellerup Højskole – nu letter vi

Siden 2017 har vi arbejdet for at etablere Gellerup Højskole i hjertet af bydelen. Blandt mere end 80 nationaliteter og midt i landets største bydelstransformation udvikler vi i fællesskab en nyfortolkning af den klassiske folkehøjskole. Og nu er tiden kommet til at præsentere Gellerup Højskoles første sommerkursus.

De første højskoler blev grundsten i det danske demokrati. De skabte det liv, der virkeliggjorde grundloven. På en højskole boede, levede og lærte man sammen. Fælles og lige. Sådan skabtes begrebet folkelighed. På Gellerup Højskole tager vi afsæt i denne folkelighed.

Arbejdet med Gellerup Højskole er båret af tre overskrifter: Bæredygtighed, Samhørighed og Demokratisk Handlekraft.

Ikke bare bæredygtighed, som vi kender det fra klimatanker og verdensmål. I Gellerup vil bæredygtigheden også omfatte national, etnisk, kulturel, religiøs og social bæredygtighed.

Samhørighed, fordi vi tror på vigtigheden og værdien af en stærk tilknytning til lokalsamfundet og det øvrige Aarhus. For at sætte præg på fremtiden skal vi både kunne handle sammen og hænge sammen.

Demokratisk handlekraft, fordi vi er af den klare overbevisning, at vi skal møde hinanden i dialog, anerkendelse og gensidig respekt – det er en del af DNA’et. På Gellerup Højskole kommer vi til at leve og lære midt i en mangfoldig bydel, der ikke ligner gennemsnitsdanmark.

Siden 2020 har Gellerup Forsamlingshus fungeret som vores møde- og arnested. Gellerup Højskole har indtil nu været en idé. Vi har en spændende og engageret bestyrelse og ihærdige ildsjæle, der sammen arbejder på at gøres højskolen til virkelighed.

Med sommerhøjskolen 2022 udvider vi det fantastiske arbejde med et ambitiøst program for ugen. Med dygtige og erfarne højskolefolk ved roret inviterer vi alle nysgerrige, drømmende og interesserede unge mellem 18 og 30 år til at søge om en plads på Gellerup Højskoles første ugekursus nogensinde.

Ole Kamp er økonom og teolog med en fortid som forstander for Rønde Højskole og Efterskole. Ole interesserer sig levende for samfundssammenhænge og de værdier, der gennem samtaler mellem mennesker skaber udvikling på nye måder. 

Sammen med Pia Katballe står Ole i dagligdagen i spidsen for udviklingen af Gellerup Højskole og deler også ansvaret for kursusledelsen på årets sommerhøjskole. 

Pia Katballe er ud over at være økonom, uddannet inden for IT og entreprenørskab. Hun har bl.a. været HR manager i en IT virksomhed og er nu programleder i Borgmesterens Afdeling i Gellerup, hvor hun har holdt til i 10 år. Pia brænder for at få tanker til at blive til handling, og forkorte vejen hertil i samarbejde med lokalområdet. 

Sammen med Ole Kamp står hun i dagligdagen i spidsen for udviklingen af Gellerup Højskole og deler også ansvaret for kursusledelsen på årets sommerhøjskole.

Ali Ajjawi er civilingeniør i byggeri og byggeledelse og er projektkoordinator i Borgmesterens Afdeling, hvor han er tilknyttet udviklingen omkring Fredspladsen. Ali kender bedre end nogen anden sin vej rundt i de 15.397 kvm, der udgør bygningskomplekset på Gudrunsvej 78, 80 og 82.

Ali er født og opvokset i Gellerup, og har altid været optaget af udviklingen i lokalområdet. Når han ikke oversætter grafer og LCA’ere, så kan man finde ham på kunstgræsbanen i byparken.

Kenni Hede er visuel antropolog og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet. Hans forskningsinteresser berører bl.a. demokratiske processer, byplanlægning, kærlighed og religioners rolle i by-sammenhæng. Kenni er tilknyttet udviklingen omkring Fredspladsen og følger udviklingen af bl.a. Gellerup Højskole.

Som antropolog arbejder Kenni med digitale teknologier og laver bl.a. etnografisk film, dokumentar og podcast. Han vil dokumentere sommerhøjskolen med både film og lydoptagelser.

Bag det hele står en stærk og fælles engageret bestyrelse

I bestyrelsen arbejder alle sammen for at skabe de bedste forudsætninger for dannelsen af en ambitiøs dansk folkehøjskole i Gellerup, der efter planen vil åbne dørene i 2025. Bestyrelsessammensætningen i Foreningen Gellerup Højskole, der blev stiftet i juni 2020, er udtryk for et stærkt og bredt fælles engageret ejerskab.

Faktaboks

Hvornår: Den 3. – 9. juli 2022

Hvor: Gudrunsvej 82, 8220 Brabrand

Hvem: 18-30 årige 

Pris: Gratis – Depositum 1500 kr. Som betales tilbage ved fremmøde. Dækker: kost, logi og kursusuge. 

Tilmeldingsfrist: Vi modtager ansøgninger til og med søndag den 26/6 (uge 25). Der er kun 30 kursistpladser på denne første kursus uge.

Hvis du har spørgsmål skal du skrive til: post@gelleruphojskole.dk

Tryk på knappen nedenfor, hvis du ønsker at modtage information om, hvordan du tilmelder dig Sommerhøjskolen 2022